Du når oss dygnet runt på telefon: 0612 - 10828.

Kvinnofridslinjen: 020 - 50 50 50

Vilka kvinnor blir slagna?

Det är ingen speciell kvinna. Vem som helst kan bli utsatt. Social eller etnisk tillhörighet har ingen betydelse, mäns våld mot kvinnor finns i alla grupper. Många tror att kvinnor som misshandlas ofta är alkohol eller drogmissbrukare med det är fel.

Vilka män slår?

Det finns ingen speciell grupp, misshandlande män finns i alla sociala grupper. Män som slår anser inte själva att det handlar om misshandel. Kvinnan ska bara sättas på plats, fostras. Män vet att de gör fel, annars skulle de slå kvinnan även inför andra. Män som slår väljer detta, trots att det är en kriminell handling.

Du behöver inte vara ensam.

På Kramfors Kvinnojour får du stöd och hjälp. Du är välkommen att kontakta oss dygnet alla timmar. Vår expedition är bemannad från 08.30 till ca 15.30 måndag till torsdag. Fredag 08.30 till ca 11.30. 

När vi inte finns på vår expedition, svarar alltid någon av våra jourkvinnor

RÅD:

För dagbok: Anteckna varje gång han slår dig eller kallar dig något nedvärderande, då har du lättare att komma ihåg vad som hänt.

Berätta för någon: Har du någon väninna, släkting eller kamrat. Tala om för någon som du litar på vad du blir utsatt för. Om du inte orkar göra något åt det just nu så har du i alla fall berättat.

Dokumentera skadorna: Skriv upp eller försök fotografera dina skador själv. När du kommer till läkare, kräv att de dokumenteras på bild. Även om du inte gör en anmälan så finns bilderna som bevis.

Tro honom inte: Om han lovar att sluta slå så tro honom inte. Se till att du har en reträttväg nästa gång det händer. Ta reda på var du kan sova över.

Ring Kvinnojouren: Vi kan hjälpa dig med goda råd eller annan hjälp. Vi tror på dig!

Gör en polisanmälan: Kvinnomisshandel är ett brott!

 

* Notera hans Kvinno/tjejsyn

Lyssna när mannen/killen talar om kvinnor/tjejer i allmänhet, om hur kvinnor/tjejer klär sig, hur han värderar Kvinnor/tjejer, hur han värderar kvinnliga kollegor/klasskamrater. Så kan du lägga märke till hans attityd till kvinnor och tjejer i allmänhet.

*Se upp med svartsjuka

Män och killar som visar upp överdriven svartsjuka, har starkt kontrollbehov. Var särskilt vaksam om han gör dig ansvarig för sina känslor eller om du känner dig tvungen att stanna hemma från firmafesten/tjejfesten enbart pga hans attityd. Då styr hans behov ditt beteende och du blir isolerad från andra.

* Våldsam mot ting

Mannen och killen som får raserianfall och slår sönder saker i hemmet. Kanske kastar han porslin eller sparkar sönder dörrar. Detta är våldshandlingar som är ägnade åt att skrämma.

 

 

You can contact us day and night: 0612 - 10828